1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нефтените запаси на Русия са намалели наполовина

Нефтените запаси на Русия са намалели наполовина

Понастоящем страната заема 7-о място в света по доказани запаси на нефт, които се оценяват на над 74 млрд. барела

Нефтените запаси на Русия са намалели наполовина и повече, става ясно от доклад, подготвен за заседанието на Съвета за безопасност на страната, състояло се вчера, пише econ.bg.

В документа се дава прогнозна оценка и на газовите запаси - 165 трилиона куб. м. Отбелязва се, че износът на газ и електроенергия съставлява 60% от произвежданата, а на нефт - до 80% от добивания, съобщава РИА Новости.

В хода на заседанието на Съвета за сигурност руският президент Дмитрий Медведев призна, че нефтените и газовите запаси на страната се изчерпват, но "продължават да са достатъчни". Медведев говори за необходимостта от разработването на доктрина за енергийна безопасност, която би внесла порядък в енергетиката, а също така би модернизирала енергийно-топливния комплекс на страната.

Русия понастоящем заема 7-о място в света по доказани запаси на нефт, които се оценяват на над 74 млрд. барела. През 2009 г. страната бе световен нефтопроизводител No 1 с добив от 494 млн. тона. През октомври т.г. енергийният министър Сергей Шматко заяви, че за 2010 г. нефтодобивът в страната ще превиши 500 млн. тона.

 

Етикети нефт, Русия, запаси
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.