1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нефтеният разлив в Мексиканския залив достигна бреговете на САЩ

Нефтеният разлив в Мексиканския залив достигна бреговете на САЩ

Губернаторът Луизиана Боби Джиндал вече обяви бедствено положение

Нефт от огромния разлив в Мексиканския залив вече е достигнал бреговете на американския щат Луизиана, предаде Асошиейтед прес. Дълги, тънки ивици нефт се наслагват по протежението на крабрежието, застрашавайки местната екосистема, включваща редки видове птици и морски видове. Части от нефтеното петно вече са стигнали и до устието на р. Мисисипи.

Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал поиска от министерството на отбраната да отпусне средства за мобилизиране на шест хиляди служители от Националната гвардия за почистване на замърсяването отбелязва ИТАР-ТАСС. За предотвратяването му вече са мобилизирани над 70 плавателни съда, десетки самолети и хеликоптери, и няколко хиляди граждански и военни специалисти. Очаква се разходите за световните застрахователни компании, свързани с петролния разлив в Мексиканския залив, да достигнат 1,5 млрд. долара, съобщи компанията "Трансатлантик Холдингс" , която е част от най-голямата американска застрахователна група "Американ интернешънъл груп".

Анализатори от американската банка "Джей Пи Морган"  от своя страна оцениха разходите за застрахователния бизнес на 1,6 млрд. долара. В тези суми обаче не са включени разходите от щетите, които се очакват по американското крайбрежие. Специалистите не изключват екологичната катастрофа да засегне три щата.  Губернаторът Луизиана Боби Джиндал вече обяви бедствено положение. Президентът Барак Обама заяви, че "Бритиш петролиъм" носи отговорността за разходите по почистването на петролния разлив, но подчерта, че кабинетът му използва всички налични ресурси, за да се справи с кризата.

На 20 април платформата "Дийпуотър хърайзън", собственост на компанията "Бритиш петролиъм", експлодира и два дни по-късно потъна. 11 от 126-те души, които работеха на нея, са изчезнали и вероятно са мъртви. Останалите бяха евакуирани. На повърхността на океана в района на катастрофата петното вече е достигнало дължина 128 км и широчина 68 км и продължава да расте. Според специалисти това може да се превърне в най-голямата екокатастрофа, предизвикана от разлив на петрол за последните 20 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.