1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. НЕК забавя включването на частни ВЕИ-та, ще строи свои

НЕК забавя включването на частни ВЕИ-та, ще строи свои

Държавната компания вече притежава 29 водноелектрически централи с общо над 2600 инсталирани мегавата

Поне до юли догодина Националната електрическа компания ще продължи да отказва да присъединява нови възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), защото мрежата няма достатъчен капацитет, а НЕК - достатъчно средства, за да го увеличи по-бързо, пише dnevnik.bg. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на държавното дружество Красимир Първанов, който през уикенда се отчете за 2010 г.

В същото време компанията ще инвестира в соларен и вятърен парк и разработва техническата документация за двата търга, които смята да обяви през 2011 г. Мощностите ще са до 50 мегавата и ще са разположени "на места, където вече има изградена мрежа, например Стара планина". "Имаме амбицията, когато се отървем от бремето на "Цанков камък", да изградим собствени ВЕИ паркове", каза Първанов. "Считаме, че компания като нашата трябва да разполага с подобни мощности", беше отговорът му на въпроса защо НЕК се нуждае от тях. Държавната компания вече притежава 29 водноелектрически централи с общо над 2600 инсталирани мегавата.

Основен проблем на държавната компания е недостатъчният капацитет на мощности в районите с най-силен инвеститорски интерес към изграждане на вятърни и соларни паркове. Такъв е Североизточна България, където са съсредоточени повечето вятърни проекти. В региона има 200 МВ мощности от възобновяема енергия, които чакат включване.

НЕК е помолила и електроразпределителните дружества, които също са длъжни да присъединяват ВЕИ проектите, да не правят това, докато не се рехабилитира мрежата в региона. Дружеството обяви търг за рехабилитацията на пет електропровода в региона, която трябваше да започне на 1 ноември и да приключи през март 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.