1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Некоректните абонати на ВиК-Добрич са 40%

Некоректните абонати на ВиК-Добрич са 40%

Над 14 млн. лв. са неплатените сметки за вода

Активи от баланса на ВиК дружествата ще могат да бъдат прехвърляни на общини или на областни управители след подготвяната законова промяна. Това съобщи в Добрич зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Той уточни, че предложението вече е разгледано в ресорната комисия и вероятно след седмица ще влезе за гласуване в пленарна зала. Очакванията му са до края на годината да заработят ВиК асоциации и те да предоставят на водните оператори прехвърлените активи, пише "Дневник".

За днес е предвидено посещение на зам.-министър Симидчиев в Констанца, а в делегацията е и кметът на Добрич Детелина Николова. Визитата е организирана от посолството на САЩ и цели да популяризира дейността на американски фирми във водния сектор, които вече имат успешни практики в Румъния, уточниха от общината в Добрич.

Американски компании ще представят проектите си във ВиК-Констанца. Тези фирми са модернизирали румънското водно дружество с най-съвременните екологични технологии и се интересуват от възможностите във водния сектор в България. Програмата предвижда посещение на централата на ВиК-Констанца, както и на пречиствателни станции за отпадъчни води в близост до Констанца и Букурещ, модернизирани с американско оборудване.

Констатацията на зам.-министъра е, че водното дружество в Добрич не е управлявано добре през последните 10 години. Към лошия мениджмънт той добави и скъпата електроенергия. Водата в региона се добива с помпени станции от дълбоки сондажни кладенци с помощта на електричество и цената на тока пряко влияе на ценообразуването на водата в Добричко.

Над 14 млн. лв. са неплатените сметки за вода, а некоректните абонати на ВиК-Добрич са 40%, съобщи новоназначеният управител на държавната фирма Радослав Русев. Три села в областта имат дългове по над 100 хил. лв., като жителите на тервелското село Орляк имат неплатени сметки за 190 хил. лв. Близо 80% са загубите на вода в областта, а в някои населени места от тръбите изтича в земята 88 на сто от питейната течност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.