1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нелегалната търговия с мечки е доходоносен бизнес

Нелегалната търговия с мечки е доходоносен бизнес

В Украйна има между 40 и 80 мечки, които се отглеждат от частни лица с цел атракция

Макар в повечето европейски страни отглеждането на мечки от частни лица да е забранено, все още има места, където нелегалната търговия с тези животни е доходоносен бизнес. Разследване на международната организация за защита на животните разкри шокиращи кадри от зоопарка в разположения в западната част на Украйна град Луцк. Служител на организацията под прикритие успя да заснеме насилственото отделяне на четиримесечното мече Настя от майка й, след което Настя е продадена на „бизнесмен”, който планира да я използва за снимки с туристи в черноморските курорти на Украйна, пише news.bg.

Според д-р Амир Кхалил от „Четири лапи” това са едни от най-въздействащите кадри, които е виждал досега. „Разтърсваща е не само жестокостта спрямо Настя. В дивата природа мечетата остават с майка си до втората си година. Когато бъдат отделени от нея прекалено рано, те не са научени на основни умения, които биха им помогнали да водят самостоятелен живот. Освен това, животът в плен като туристическа атракция предполага тормоз и лишения за Настя", допълва д-р Кхалил.

Макар продажбата на мечета от зоопаркове на частни лица да не е разрешена в Украйна, това се оказва масова практика и доходоносен бизнес за страната – домакин на Евро 2012, която е също така една от най-засегнатите от икономическата криза от последните 4 години. Според запознати, на черния пазар цената на мече като Настя би могла да бъде около 1000 долара. „Четири лапи” ще изиска от правителството на Украйна да се намеси и да прекрати незаконната търговия с мечки.

По данни на „Четири лапи” към днешна дата в Украйна има между 40 и 80 мечки, които се отглеждат от частни лица с цел атракция или обучение на ловни кучета. Благодарение на съвместните усилия на организацията и властите, шест от тях вече са спасени в парка за мечки Синевир, разположен в Карпатите в западната част на Украйна. Активна роля в спасяването на тези животни изиграха и специалистите на „Четири лапи” от Парка за танцуващи мечки в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.