1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Немски учени се насочват към извличане на енергия от недрата на земята

Немски учени се насочват към извличане на енергия от недрата на земята

Топлината се извлича от земята с помощта на помпи, които могат да са хоризонтални или вертикални

Следвайки стратегия за отказ от ядрена енергетика, Германия се насочва към геотермални проекти. Енергията от тях трябва да компенсира недостига след поетапно затваряне на АЕЦ-овете до 2022 г., тъй като останалите източници, вкл. от ВЕИ, не могат да осигурят необходимия ток, пише greentech.bg.

Немските учени се насочват към извличане на енергия от недрата на земята. Геофизикът Матиас Райх от Техническия университет във Фрайбе посочва, че геотермалната енергия е стабилна, независимо от времето и годишните сезони. Отдавна подобна енергия се използва за отопление и получаване на гореща вода. Топлината се извлича от земята с помощта на помпи, които могат да са хоризонтални или вертикални.

При хоризонталните инсталации тръбите се разполагат на голяма площ и на малка дълбочина. За отопление на двуетажна къща например е необходима площ от около 200 кв. м. При втория тип инсталации, тръбите се разполагат вертикално в земята на дълбочина до 100-200 метра. По-висока ефективност от подобни инсталации може да се постигне, ако те се използват на места с геотермални находища.

В Рурската област е най-голямото подобно находище в Германия, което има площ от около 50 кв. км. Немските изследователи възнамеряват да използват в максимална степен ресурса на геотермалното находище, като така ще увеличат значително енергийния потенциал на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.