1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нерегламентирано сметище край Гърмен трови почвата и водата

Нерегламентирано сметище край Гърмен трови почвата и водата

По информация на местни жители сметището е там от поне десет години

До голяма екокатастрофа може да доведе нерегламентираното сметище край гърменското село Балдево. То се намира в близост до река Места и много лесно може да зарази водата и почвата, върху която е разположено то. Това сигнализира природозащитникът Димитър Попов.

По информация на местни жители сметището е там от поне десет години. Намира се в частен имот. Не се знае обаче кой си извърля боклуците там. Не е ясен и мотивът, тъй като отпадъците на община Гърмен се депонира на регламентираното за това депо край Гоце Делчев.

Наша проверка установи, че нерегламентираното сметище е обхванало много голяма площ от ниви край Балдево. Гледката е кошмарна – разпръснати навсякъде чували с боклуци, които разнасят ужасни миризми. Множество полиетиленови торби, излезли от употреба електроуреди и стари дивани замърсяват околната среда и почвата край селото. А на метри от отпадъците има обработваеми ниви.

За сметището е информирана и РИОСВ – Благоевград. В петък екип на екоинспекцията направи оглед на мястото. Минути преди началото й на място бе и наш репортер, който установи, че част от боклуците са избутани до издълбана в нивата близо 20-метрова яма.

Представителите на РИОСВ изчакаха представители на медиите да си тръгнат от мястото и тогава да започнат проверката, тъй като журналистите нямали право да ги снимат. На мястото пристигна и кметът на Балдево Илиана Гюрнева, която обясни, че собственикът на имота се издирва.

След проверката на Община Гърмен е издадено предписание до края на годината сметището да бъде почистено, а на управникът на село Балдево са съставени констативен протокол и акт за установено нарушение.

Автор: Ерол Емилов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.