1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нерегламентирано строителство се извършва в района на м. Офелиите в ПП „Витоша” алармират от сдружение "Природата за хората"

Нерегламентирано строителство се извършва в района на м. Офелиите в ПП „Витоша” алармират от сдружение "Природата за хората"

В тази зона, освен изграждащата се инсталация за изкуствен сняг, са изградени и три влека

В района на м. Офелиите в ПП „Витоша” се извършва нерегламентирано, изграждане на инсталация за изкуствен сняг, без изготвена екологична оценка. В момента се извършват строителни дейности, включващи изкопни работи, заустване на приток на р. Владайска, изливане на бетон и полагане на тръби. Това е нарушение на Плана за управление на ПП „Витоша”, според който в защитената територия е забранено строителството без доклад за въздействие върху околната среда или екологична оценка, както и „водоползването, нарушаване на водния режим, строителство или други дейности, водещи до нарушаване на естествения характер на средата”, алармират от НГС „Природата за хората”.

В тази зона, освен изграждащата се инсталация за изкуствен сняг, са изградени и три влека, също без екологична оценка и без издадени разрешения от Регионална инспекция по околна среда и води. Тези позволения са дадени като завоалирано е използван текст от стария Закон за горите, регламентиращ страничните ползвания като бране на гъби, на горски плодове, косене на пасища и т.н. Възможно е за преизграждането на инсталацията за изкуствен сняг да са ползвани странични текстове от сегашния Закон за горите. В Плана за управление на ПП „Витоша” не се предвижда „изграждане на нови ски писти и лифтови съоръжения” се казва в съобщението до медиите.

За допуснатите нарушения от НГС „Природата за хората” обвиняват Дирекцията на Природния парк. Липсата на контрол създава предпоставки за злоупотреби и поради тази причина планината е изпълнена с десетки обекти, изградени без съответните разрешителни, в нарушение на Плана за управление.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.