1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Невероятен природен феномен се наблюдава в Северното полукълбо

Невероятен природен феномен се наблюдава в Северното полукълбо

Сняг валя дори и в пустинята Сахара

Невероятен природен феномен преживява сега Северното полукълбо на нашата планета. Нарушено е традиционното разпределение на ветровете през този месец и съотношението между зоните за високо и ниско налягане, съобщават британските синоптици, цитирани от Би Би Си.

В Арктика, Исландия, северните райони на Канада и САЩ вече три седмици времето е необичайно топло за това време на годината. Но това се компенсира от природните катаклизми в Централна и Източна Европа, в Средиземноморието и Северна Африка.

Никога през последните десет години не е имало толкова необичайно съчетаване на природни условия, когато арктическите и сибирските ветрове са достигали до Средиземно море. С бяла пелена са покрити много градове на Италия и Северна Африка. Сняг валя дори и в пустинята Сахара. Спряно е корабоплаването по река Дунав. Много студено е в страните от Централна и Източна Европа. В Чехия е била регистрирана температура от минус 39,4 градуса.

Западна Европа също не успя да избяга от сибирския вятър. В Лондон температурата днес не надхвърля нула градуса. Според британските синоптици, сегашните студове са „рядък природен феномен", когато установилото се високо атмосферно налягане в Арктика създава мощни студени въздушни маси в широк и устойчив коридор в Средиземноморието. Не е изключено, студеното време в Европа да се запази и през следващите три седмици, отбелязва агенция КРОСС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.