1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Невиждан арктически студ нахлу от Канада в Съединените щати

Невиждан арктически студ нахлу от Канада в Съединените щати

Метеорологичната комбинация от сняг и студ не е регистрирана от десетилетия

Невиждан от 20 години арктически студ нахлу от Канада в Съединените щати. Десетки сантиметри снежна покривка затрупа щатите Ню Йорк, Кънектикът и Масачузетс. Метеоролозите прогнозират, че студената вълна ще сковава страната поне няколко дни и може да достигне чак северните части на щата Флорида. Властите посъветваха местните жители да не излизат от домовете си поради опасно ниските температури, които на места паднаха до минус 50 градуса по Целзий.

Кметът на Индианаполис Грег Балърд заяви, че времето е изключително опасно. "Метеорологичната комбинация, която виждаме в момента с толкова сняг и студ, не е регистрирана от десетилетия в тези райони. Студът наистина ме плаши и ще имаме температури, които са потенциално смъртоносни или поне много опасни, така че трябва да сме изключително внимателни", допълни Балърд.

Училищата в Чикаго ще останат затворени днес. Лошото време ограничи сериозно и транспорта. Само вчера, 5 януари, бяха отменени 2500 полета от и за летището в града.

Необичайно мразовитото време се дължи на т.нар. "полярен вихър" - област на изключително студен и сгъстен въздух, който се движи обратно на часовниковата стрелка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.