1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Незаконна сеч в резерват "Купена"

Незаконна сеч в резерват "Купена"

Задържани са самарите, с които са превозвани самите дърва и другото оборудване,

През изтеклата седмица бяха извършени засилени проверки на територията на резерват "Купена" от експерти на РИОСВ, съвместно със служители от Държавното горско стопанство в Пещера, каза старши експерт Кирил Методиев от РИОСВ - Пазарджик, цитиран от Агенция Фокус.

В рамките на град Пещера, след проведени мероприятия по заграждане и проследяване на нарушители, са заловени девет коня, натоварени със самари с незаконно отсечени дърва, които са придружавани от петима души. От тях двама са пълнолетни и трима са непълнолетни. Извикани са полицаи от Районното управление на МВР в Пещера, които веднага са започнали незабавни производства срещу тях.

Задържани са самарите, с които са превозвани самите дърва и другото оборудване, с което са били натоварени конете. В момента процедурите се движат от Районната прокуратура и полицията. Другият случай е от неделя, когато късно вечерта е получен сигнал за бус, с който са превозвани незаконно добити дърва. При залавянето на превозното средство дървата вече са били разтоварени.

Наблюдението на резервата и засилените мерки за охрана продължават всеки ден дори извън работно време. В тях участват експерти от РИОСВ и служители на Държавното горско стопанство в Пещера, а когато се залови нарушител идват и служители на полицията, които веднага се отзовават. „Работим много добре и с полицията и с прокуратурата и със служителите от Държавното горско стопанство в Пещера”, допълни Методиев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.