1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. НИМХ обяви код "оранжев" заради очакваните високи температури

НИМХ обяви код "оранжев" заради очакваните високи температури

По възможност избягвайте рисковете, предупреждават експертите

Независимо от краткотрайния дъжд, който се изсипа тази сутрин над София, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) обяви код "оранжев" заради твърде високите очаквани температури. 

Кодът, обявен за цялата страна, означава, че времето е опасно. Възможни са жертви и щети. "Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", предупреждават експертите.  

Следобед и в началото на нощта над Северна България и планинските райони ще се развие купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици. Вятърът ще е слаб, след обяд в Северна България до умерен. Максималните температури ще са между 35 и 40 градуса, в София - около 35.

Много топло ще е в планините. Дневната температура на 1200 м ще е около 30 градуса, на 2000 м - около 22. По Черноморието ще бъде слънчево, следобед по северното крайбрежие с умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса, вълнението на морето ще е слабо - 1-2 бала, а температурата на морската вода - 26°-28°. Преди обяд ще е слънчево, след пладне ще се развие купесто-дъждовна облачност и на места ще прегърми и превали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.