1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ниските температури доведоха до рекордно потребление на въглища за отопление

Ниските температури доведоха до рекордно потребление на въглища за отопление

Заради наводнения на мините бяха намалени доставките към ТЕЦ-овете около Стара Загора

Тежките зимни условия подложиха на изпитание и производството на ток. Заради наводнения на мините бяха намалени доставките към ТЕЦ-овете около Стара Загора. Централите обаче компенсират със запасите от складовете си. В същото време ниските температури доведоха до рекордно потребление на въглища за отопление и изчерпване на запасите от дърва за огрев, информира Би Ти Ви.

Вчера, 7 февруари, количествата въглища към ТЕЦ „Марица-изток 2” бяха по-малко от необходимото заради наводнението в единия от рудниците. Най-вероятно от днес централата ще получава всичко заявено.

Засега енергийната ни сигурност не е застрашена - уверенията даде заместник-енергийният министър Делян Добрев, който ръководи възстановяването на подаването на въглища към ТЕЦ-овете.

Доставките на въглища за бита също са затруднени. Те са предимно внос от Русия. Заради ледохода по Дунав в момента той е невъзможен.

В същото време заради ниските температури за отопление на едно и също жилище този сезон са нужни 20 до 30% повече въглища в сравнение с миналата зима. Много от хората, които ползват твърдо гориво, вече не се запасяват от есента и купуват при нужда. Това се оказва проблем в дни като днешния, когато транспортът е много труден.

Търговците казват, че не помнят такъв бум в потреблението. В София, Пловдив, Плевен и Стара Загора продажбите на въглища са скочили двойно. Ситуацията с дървата обаче е много по-различна. Още през януари всички запаси са изчерпани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.