1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нитратното замърсяване на водите в Европа намалява

Нитратното замърсяване на водите в Европа намалява

Един от основните източници на замърсяването на водите в Европа е земеделието

Доклад на Европейската комисия (ЕК) показва, че нитратното замърсяване на водите в Европа намалява. Една от основните причини за това са приетите законодателни мерки за защита от химикалите, използвани в земеделието, които дават търсения ефект. Въпреки това, в някои региони е необходима още работа за подобряване на качеството на водите, тъй като нивото на замърсяването остава високо.

"Чистите води са от голямо значение за качеството на околната среда", коментира комисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник. Фермерите работиха здраво, за да подобрят системите за наторяване и в резултат качеството на водите се подобрява, а те могат да се възползват от тези предимства, смята той.

Един от основните източници на замърсяването на водите в Европа е земеделието и използваните органични или химични торове. Нитратите са съставка, която помага развитието на растенията. Високата им концентрация обаче е пагубна за природата и за хората. Между 2004 и 2007 година при 70% от случаите от наблюдаваните вътрешни водоеми (реки, езера и канали) нивото на нитрати остава непроменено или е отчетено намаление. Качеството на подпочвените води остава стабилно или се подобрява при 66% от наблюдаваните водоеми.

Въпреки тези добри тенденции, обезпокоително остава нивото на замърсяване в някои части на Европа. Висока е концентрацията на нитрати в подпочвените води на Естония, югоизточна Холандия, Фландрия (Белгия), Великобритания, части от Франция, северна Италия, североизточна Испания, югоизточна Словакия, южна Румъния, Малта и Кипър. Има отклонения от нормите във външните водоеми в Малта, Великобритания, Франция (Бретан) и Белгия.

Докладът на ЕК се изготвя върху наблюдение на 31 хил. подпочвени извора и 27 хил. водоема.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.