1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ню Йорк ще строи слънчеви централи над градските сметища

Ню Йорк ще строи слънчеви централи над градските сметища

Това може да се окаже достатъчно, за да захрани с енергия до 50 хиляди домакинства

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг планира да покрие 3000 акра от градските сметища със слънчеви панели, пише онлайн изданието BusinessGreen. Това може да се окаже достатъчно, за да захрани с енергия до 50 хиляди домакинства.

Проектите бяха представени като част от актуализираната четиригодишна екостратегия на мегаполиса. Очаква се слънчевите паркове, покриващи депата на Стейтън айлънд и Бруклин, да бъдат изградени в партньорство с частни компании.

Инсталирането на централите за слънчева енергия се очаква да подобри значително качеството на въздуха, като намали производството в най-замърсяващите централи в общината през летния сезон, който е пиков по отношение на енергопотреблението.

Блумбърг също обяви планове да вложи 40 млн. долара във фонд за стимулиране на енергийната ефективност в града. Фондът трябва да осигурява евтино финансиране на собствениците на сгради, които искат да инвестират в по-ефективно осветление и изолация.

"Банките често не са много склонни да отпускат кредити за енергийно ефективни проекти, тъй като заемите са относително малки и трудни за управление", се казва в изявление на кмета.

През 2007 г. градът си постави за цел да намали на въглеродните си емисии с 30% до 2030 г. и според кабинета на кмета градската управа вече е успял да постигне половината от предложените съкращения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.