1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ню Йорк започва да прилага щадящо околната среда движение в града

Ню Йорк започва да прилага щадящо околната среда движение в града

Снимка:

Идеята е почерпена от механизма Бикси, който предлага безплатно ползване на велосипеди

Ню Йорк започва да прилага от лятото на 2012 г. система за алтернативно и щадящо околната среда движение в града чрез отдаването на 10 000 велосипеда на заем срещу символичен годишен наем, предаде Франс прес.

Идеята е почерпена от механизма Бикси (словосъчетание, идващо от английските думи за велосипед и такси), който се прилага в Монреал от пролетта на 2009 г. Бикси предлага безплатно ползване на велосипеди в квебекския мегаполис. Системата се наложи бързо като алтернативно транспортно средство и зарази с примера си Лондон и Вашингтон, които я внедриха.

Във френските градове Лион и Париж също бяха въведени подобни безплатни велосипеди. Сега е ред на Ню Йорк.

Вчера, 14 септември, комисарят по транспорта на мегаполиса Джанет Садик-Хан обяви закупуването на 10 000 канадски велосипеда, които ще бъдат разпределени на 600 станции в града, предава БТА. Тяхната компания оператор ще е Алта байсикъл шеър, американският партньор на монреалската компания, отдаваща безплатно на заем велосипедите в Монреал. Осигурена е техническата поддръжка на велопарка, към който ще има и кол център.

Резултатът е, че от догодина жителите на Голямата ябълка ще могат да вземат безплатно колело от една от 600-те станции, да го използват за известно време и после да го върнат в друга от тези 600 станции, до която се намират най-близо в дадения момент. Всичко това ще направи Ню Йорк по-чист, здравословен и зелен.

За да могат да използват пълноценно системата за безплатните велосипеди, нюйоркчани трябва да се запишат предварително, да получат карта след заплащането на абонаментна такса, чиято цена ще бъде по-ниска от месечна карта за обществения транспорт в града, която в момента е 104 долара. След това кандидат - велосипедистите ще получават информация за броя на велосипедите на разположение в дадена станция чрез смартфоните си.

Град Чатануга, в щата Тенеси, също ще въведе монреалския механизъм и вече е поръчал 300 монреалски велосипеди. Във Вашингтон има 300, в Лондон - 2600, а в Минеаполис - 500 велосипеда. Трите града вече обявиха, че ще увеличат велопарка си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.