1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивата на стрес у хората са пряко свързани с размера на зелените площи в техния район

Нивата на стрес у хората са пряко свързани с размера на зелените площи в техния район

Изследването е проведено от университета в Единбург и изследователски център Heriot-Watt OPENspace

Нивата на стрес у безработните хора са свързани повече със заобикалящата ги среда, отколкото с тяхната възраст, пол, разполагаем доход и степента на лишения, показва проучване.

Наличието на паркове и гори в икономически изостаналите области може да помогне на хората да се справят по-добре със загуба на работни места, посттравматично стресово разстройство, хроничната умора и безпокойство, казват изследователи. Те са открили, че нивата на стрес у хората са пряко свързани с размера на зелените площи в техния район – колкото повече зелено пространство, толкова по-малко стрес у човека.

Изследователите измерили стреса чрез вземане на на проби от слюнката на хора от група от 35-55 годишни и оценявайки нивата на кортизол – хормон, който се освобождава в отговор на стреса. Те открили, че ако по-малко от 30 на сто от околността е съставена от зелени площи, хората показват нездравословни нива на кортизола.

Проучването показва, че на всеки един процент увеличение на зелените площи съответства рязък спад в нивата на стрес. Когато има повече зелени пространства, хората са склонни да реагират по-добре на тревожни събития, било то защото не се стресират много или пък защото се справят по-добре със стреса.

Участниците са били помолени и самостоятелно да диагностицират нивата си на стрес. Оказало се, че тези резултати пряко кореспондират с процента на зелени площи наоколо. Хората, радващи се на повече зелени площи, са отчели по-ниски нива на стрес.

Изследването е проведено от университета в Единбург и изследователски център Heriot-Watt OPENspace, съвместсно с университетите в Глазгоу и Уестминстър. Резултатите са публикувани в журнала „Landscape and Urban Planning“, пише greentech.bg.

Според Катрин Уорд Томпсън, директор на изследователския център OPENspace, като се имат предвид нарастващите нива на стрес и лошо психично здраве у хората, това откритие на учените е „вълнуваща пробив“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.