1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивото на моретата ще се повиши с метър поради глобалното затопляне

Нивото на моретата ще се повиши с метър поради глобалното затопляне

Последното десетилетие е най-горещото от започване воденето на статистика

Нивото на моретата ще се повиши с метър в рамките на век поради глобалното затопляне. Това се казва в оповестен доклад, предупреждаващ, че това може да направи наводненията „веднъж на сто години” по крайбрежията много по-чести, предаде АФП.

Първият доклад на правителствената Комисия по климата посочва, че доказателствата, че повърхността на Земята се затопля бързо са извън съмнение, като последното десетилетие е най-горещото от започване воденето на статистика, предаде  Агенция "Фокус".

Изпълнен с най-последните научни данни от цял свят за климата, документът казва, че емисиите на парникови газове от човешката индустрия са най-вероятния виновник за повишаването на температурата, затоплянето на океаните и повишаването нивото на океаните.

Професор Уил Стефър, член на комисията, казва, че докладът е бил разгледан от учени климатолози от австралийската организация на научни изследвания (CSIRO), Бюрото по метеорология и академици, но все пак някои от заключенията, като това за морското ниво, са негови собствени.

 

Етикети морета, климат, CSIRO
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.