1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивото на река Дунав остава ниско

Нивото на река Дунав остава ниско

Снимка:

От седмица до пристанището в Лом не са стигали кораби с товари

Нивото на Дунав при Лом се покачи с един сантиметър за последното денонощие, но въпреки това остава много ниско, съобщиха от Хидрометеорологичната станция на брега на реката.

Поради необичайно ниското за сезона ниво на реката корабоплаването по Дунав е замряло. От седмица до пристанището в Лом, което е второто ни по големина на Дунав, не са стигали кораби с товари.

Наетите на пристанището 213 работници са преминали принудително на четиричасов работен ден и обработват само товари, пристигнали с влакове и камиони. Освен пристанището, загуби търпят и собствениците на товари, които са ги изпратили към порта с кораби, но те не могат да пристигнат заради ниското ниво на Дунав, обяви директорът на пристанище Лом Костадин Константинов за БТА.

По коритото на Дунав при Лом са се показали множество острови, а бреговете на реката са се увеличили значително. Повечето параходства на отделните страни са издали заповеди до своите кораби да чакат на стоянка в някое пристанище или на котва в средата на Дунав до покачване нивото на реката, съобщиха дежурните в Морска администрация - Лом.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.