1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова: Ако можех и аз щях да поискам оставката на г-н Тома Белев

Нона Караджова: Ако можех и аз щях да поискам оставката на г-н Тома Белев

Снимка:

Решение на Висшия експертен съвет, което позволява ново строителство в парк "Пирин", предизвика недоволството на еколози

"Модерно е всеки да иска оставка на всеки. Ако можех и аз щях да поискам оставката на г-н Тома Белев като представител на неправителствените организации, защото безобразно лъже един куп хора, които излизат на площадите." Така отговори в ефира на БНТ министърът на екологията Нона Караджова на поисканата от природозащитните организации нейна оставка.

Причината за тяхното искане е решението на Висшия експертен съвет, гласувано преди ден, което позволява ново строителство в Национален парк "Пирин".

"Решението на съвета на практика цели узаконяване на построеното в ски зона Банско извън обхвата на концесията и отваря възможност за допълнително застрояване в Национален парк "Пирин", е позицията на Коалиция "За да остане природа в България", която ще сезира европейските институции. "Процедурата, по която се прави това – с прибързана промяна на устройствения план на планината без екологична оценка, за да се избегне възможността за обжалване пред съда, също нарушава закона", смятат природозащитниците. Те обявиха, че ще задействат три наказателни процедури за нарушение на европейското законодателство от страна на българското правителство.

"Абсолютно законна е процедурата, абсолютно неверни са твърденията на еколозите", заяви в отговор Нона Караджова. Тя обясни, че не се притеснява от сезирането на европейските институции.

По думите й с вчерашното решение на експертния съвет не се разрешава никакво строителство. Караджова обясни, че в случай че Министерският съвет потвърди решението му и ако община Банско разработи свой инвестиционен проект за нови съоръжения и писти, той ще се подлага на "дълбоки" екологични оценки. "Неправителствените организации ще могат да се изразят екологично, а не във въздуха, защото в момента ние нямаме конкретен проект", посочи Караджова.

"Балансираното" решение на експертния екосъвет дава възможност да се прецени кой е прав в спора между еколозите и общината на Банско, смята екоминистърът. Според нея в момента правилата са такива, че общината не може да стартира разработването на проект, който след това да бъде подложен на екологична оценка, която може да бъде обжалвана пред съда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.