1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова: България има силно законодателство в областта на околната среда

Нона Караджова: България има силно законодателство в областта на околната среда

Снимка:

Проучванията за добив на шистов газ не биха предизвикали нарушения на околната среда

България има много силно законодателство, солиден опит  и будно гражданско общество в областта на околната среда. Регулаторната база е достатъчно добра. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на конференцията "Проучване и производство на нефт и газ – новата технологична граница. Увеличаване на регионалното богатство. Стъпка на напредък към енергийна сигурност".

Именно заради добрата регулаторна база министър Караджова не се притеснява, че проучванията за добив на шистов газ биха предизвикали нарушения на околната среда, стана ясно от изказването й в рамките на форума.

Промените, които бяха направени в Закона за опазване на околната среда, изискват да се извърши предварителен ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда), още преди да започнат процедурите по проучване за шистов газ. При това оценката не се прави виртуално. Тя се извършва на конкретно място и при конкертни обстоятелства, припомни министър Караджова, цитирана от 3e-news.net.

Самият доклад за ОВОС и технологичният проект са с обществен достъп. Процедурата предвижда също така провеждане на обществено обсъждане. На следващ етап съответният ОВОС и всички останали материали се разглеждат от Висшия експертен съвет към екоминистерството, допълни тя.

Като добър пример за регулатор в областта на околната среда министър Караджова посочи законът за екологичните щети, както и нормативната база, свързана с биоразнообразието.

"В случай, че има недоволни от действията на дадена компания, обществото може да обжалва взети решения в дадена област пред съда", допълни още министър Караджова. Тя припомни, че Европейската комисия  също може да играе ролята на арбитър, в случай, че държавата сгреши.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.