1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова: До 2016 година трябва да бъдат ясни защитените зони в страната

Нона Караджова: До 2016 година трябва да бъдат ясни защитените зони в страната

Снимка:

От миналата година се прави картографиране на цялата територия, за да се избегнат незаконните строежи

До 2016 година трябва да бъдат ясни защитените зони в страната, след като от миналата година се прави картографиране на цялата територия. Така ще се избегнат незаконните строежи. Това каза министърът на околната среда Нона Караджова, която заедо със строителния министър бяха изслушани в парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Плаж "Корал" край Лозенец, "Дюните" в Несебър и плаж "Камчийски пясъци", определени като аферата "Дюнигейт", са били предвидени за застрояване още през 2007 година. Министрите, поканени за изслушване в комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта - Лиляна Павлова - на регионалното развитие и благоустройството, и Нона Караджова - на околната среда и водите, припомниха данни от тогава. С днешна дата всички разрешения за строеж на първа линия на плаж "Корал" край Лозенец да бъдат отменени, е поискала от прокуратурата Лиляна Павлова, информира БНР.

По думите на министър Нона Караджова, благодарение на самата нея не е допуснато строителство по морския бряг. "Когато приключи картирането съответно ще издам окончателна заповед за зоната, тъй като тя е много по-голяма и ни трябва информация. Нещо повече, като влезе закона за Черноморското крайбрежие въпросът също ще бъде решен. Важното е, че не допуснах тези три години да се застрои целия този терен", заяви Караджова във връзка с "Камчийски пясъци".

"Ако има изготвени специализирани карти, в които да е отбелязано коя територия каква зона е, няма да има нужда днес от обяснения. При липсата на наложени заповеди за тези защитени територии и при липсата на тези специализирани карти за природните местообитания се създават условия такива стартирали процедури, без значение кога, да бъдат реализирани, с което грубо ощетяват обществения интерес", коментира депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.