1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова: Няма да допусна със средства от ЕС да се одобрят проекти, които са неефективни

Нона Караджова: Няма да допусна със средства от ЕС да се одобрят проекти, които са неефективни

Снимка:

До момента по ОП „Околна среда” са сключени договори за 956 млн. лева

Няма да допусна със средства от ЕС да се одобрят проекти, които са неефективни. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от КБ Меглена Плугиева, която попита защо общините не получават европейско финансиране за своите водни проекти по ОП „Околна среда”.

Министър Караджова допълни, че общините не правят качествени проекти. „Изключително лошото качество на одобрените през 2008 г. проекти от водния сектор,  наложи тяхното преработване. Това прекрати изплащанията по две процедури през лятото на 2009 г.”, каза тя. Екоминистърът обаче е оптимист: „Ще има добри резултати. Едва ли някой е помагал на общините повече от колкото им е помагано през последната една година”.

Тя припомни, че правителството е отделило средства за дофинансиране на изграждането на регионалните системи и провежда непрекъснати консултации за обучение на общините. „Въведохме и финансови корекции при констатирани нарушения от общините. При правилата, които заварих, при констатиране на нарушение, на общините не можеше да се плати нито един лев”, каза министърът на околната среда и водите.

Нона Караджова информира, че до момента по ОП „Околна среда” са сключени договори за 956 млн. лева. Предвижданията са да бъдат изплатени 500 млн. лева до 2012 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.