1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова: През 2014 година достигаме до 35 лв. за тон депониран отпадък

Нона Караджова: През 2014 година достигаме до 35 лв. за тон депониран отпадък

Снимка:

Селищата с население над 10 000 души трябва да изградят площадки за разделно събиране на отпадъците от домакинствата

Лицата, които предават за изкупуване отпадъци от цветни и черни метали, ще получават парите си само по банков път – това регламентират промени в Закона за управление на отпадъците, които бяха гласувани от правителството. Това ще ограничи кражбите на метални съоръжения, увери министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Законопроектът предвижда още, че до две години от влизането му в сила, всички селища с население над 10 000 души трябва да изградят площадки за разделно събиране на отпадъците от домакинствата. На тези площадки хората ще могат да предават напълно безплатно отпадъци от метали, стари лекарства, както и малки количества строителни материали.

Промените в закона формулират ясните задължения на кметовете на общини да осигурят площадки за разделно събиране на отпадъците. Ако това не се случи, общините ще плащат отчисления на тон депониран отпадък и може да се стигне до увеличаване на такса смет, обясни министър Нона Караджова.

„Докато сега са два-три лева на тон депониран отпадък, което ви казах, че е 40-50 стотинки за домакинство, даже и по-малко, то през 2014 година достигаме до 35 лв. за тон депониран отпадък, което означава доста повече“, обясни министърът.

Законопроектът предвижда въвеждане на целогодишен одит върху предаването и рециклирането на отпадъци от организациите, които се занимават с тази дейност, както и въвеждане на банкови гаранции при издаване на лиценз за този вид дейност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.