1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нона Караджова: Процедурата за строеж на ваканционно селище в Иракли е законна

Нона Караджова: Процедурата за строеж на ваканционно селище в Иракли е законна

Снимка:

Още вчера в позиция на сайта си МОСВ обвини намеренията за протест срещу строежа за "тенденциозни и лишени от градивност"

Процедурата за строеж на ваканционно селище в Иракли е законна и срещу него няма нито едно възражение, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова на пресконференция по повод получения сигнал от екоактивисти за застрояване на местността.

Междувременно днес от 18.30 ч. екоактивистите начело с гражданската инициатива "Да спасим Иракли" се събират пред Народното събрание, за да изразят несъгласието си с поредния проект за застрояване по брега. Проблемът с него е, че според Закона за устройство на черноморското крайбрежие това би трябвало да е изключителна държавна собственост, като строителството на плажа и дюните е забранено.

На извънредна пресконференция днес министър Караджова определи протеста като "изключително тенденциозно и преднамерено обвинение към службите на екоминистерството". Още вчера в позиция на сайта си МОСВ обвини намеренията за протест срещу строежа за "тенденциозни и лишени от градивност".

Караджова заяви, че процедурата за строежа е започнала още през 2009 г. и не е в нарушение на закона за околната среда и биологичното разнообразие. Караджова допълни, че през октомври 2010 г. е направено обществено обсъждане, на което не са постъпили никакви възражения. Година по-късно, през 2011 г., директорът на РИОСВ - Бургас, издава решение, с което одобрява решението на инвеститора, публикувано на страницата на РИОСВ - Бургас, още същия ден, обясни министърът и допълни, че срещу него не е имало никакви възражения. Караджова каза още, че към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки, които са бивш пионерски лагер и почивна станция, пише "Дневник".

"Това е урбанизирана територия, на която още през 60-те години с решение на ЦК на БКП са отредени 40 декара за строителство на почивни бази и на пионерски лагери. Това са били пионерски лагери за много повече хора, отколкото се предвижда в решението", допълни Караджова. По думите й, независимо че е била урбанизирана изцяло територията, директорът на РИОСВ - Бургас, е подложил на "дълбока оценка по въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост по зони на Натура 2000" и цялата процедура е преминала при пълна прозрачност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.