1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Норвегия произвежда годишно един милион коледни дръвчета

Норвегия произвежда годишно един милион коледни дръвчета

Масовото производство за износ се развива съвсем отскоро

Наближава времето на една стока, която се харчи само веднъж в годината - коледните дръвчета. Дания е най-големият производител в Европа. Норвегия обаче също смята да се намеси сериозно в сектора, съобщава БНТ. Тази година предлагането в Европа на коледни дръвчета ще е по-малко от търсенето, изчисляват норвежките експерти.

Норвегия произвежда годишно един милион бройки и изнася десет процента от тях. Същевременно внася 600 хиляди. Парадоксална наглед, ситуацията си има обяснение - норвежците са много придирчиви към качеството на борчето, което ще занесат в дома си. И няма да се поколебаят дори да бръкнат по-дълбоко в джоба си. Затова най-доброто се оставя за родния пазар, а останалото отива при по-малко взискателните потребители в Европа.

Всъщност в Норвегия масовото производство за износ се развива съвсем отскоро. Бизнесът се оказва доходен, защото отглеждането не изисква големи инвестиции, а пък се оползотворят почви, неподходящи за хранителни култури. Край фиордите в западната част на страната и климатът е много подходящ. Така и Норвегия като северна страна се стреми да вземе от икономическите изгоди на коледния празник. Особено след като, според норвежците, Финландия си е присвоила дома на дядо Коледа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.