1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нощният режим на водата в Монтана ще продължи

Нощният режим на водата в Монтана ще продължи

Нивото на "Сречанска бара" е спаднало до 3 милиона 900 хиляди кубика

Нощният режим на водата в Монтана ще продължи докато нивото на язовир "Сречанска бара" достигне 9 милиона кубика вода. Това съобщи Валери Иванов - управител на "ВиК" дружеството в Монтана без да се ангажира с конкретни срокове.

В момента нивото на "Сречанска бара" е спаднало до 3 милиона 900 хиляди кубика. За последните четири месеца от икономиите на вода за Монтана и Враца са спестени 1 милион 760 хиляди кубика вода. Язовирът се пълни от две деривации. Максималният дневен приток от тях може да бъде приблизително 200 хиляди кубика вода при активно топене на снега, предаде Дарик радио.

Критиките към "ВиК" за зачестилите аварии във водопроводната мрежа не са основателни, категоричен е Иванов. Авариите са по-скоро в резултат от безотговорно отношение към зазимяването на инсталацията в жилищните кооперации, а не от режима на водата. Въпреки това повредите са повече от нормалното, уточни Иванов.

От началото на годината досега в Монтана са отстранени 65 аварии. Според управителя, активното топене на снега над 600 метра надморска височина ще започне след 8 март. Подобна цикличност на затоплянето е имало през 2002 година, когато ситуацията е била почти идентична със сегашната.

От 6 март Държавната комисия за енергийно и водно регулиране започва поредица от обществени обсъждания за промени на цените на водата, по предложение на 10-те "ВиК" оператори в страната. Иванов е предложил цената на водата в Монтана да бъде 2 лева и 02 стотинки без ДДС. На почти същата цена е предложението и на колегата му от Враца.

Първото обществено обсъждане в ДКЕВР е насрочено на 6 март и е за цената на водата в Плевен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.