Носорозите в естествената им среда са застрашени от изчезване до края на десетилетието

Избиването им от бракониери се е увеличило драстично през последните години

Носорозите в естествената им среда са застрашени от изчезване до края на десетилетието, ако безпощадното им избиване от бракониери продължи с настоящите темпове, алармират експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Заплахата грози както белите, така и черните носорози. Тревожните данни са изнесени на скорошна конференция, посветена на престъпленията срещу дивата природа, организирана в Претория, РЮА.

Уил Травърс от фондацията "Борн фрий" (Born Free) казва, че в естествената им среда са останали само 20 000 бели и едва 5000 черни носорога. Рискът броят им да бъде заличен през следващите шест години е реален, ако безогледното им избиване от бракониери продължи, пише БТА.

"Ако ситуацията не се промени, до 2020 г. няма да останат носорози в естествената им среда", предупреждава Травърс.

Избиването на бели и черни носорози се е увеличило драстично през последните години. През 2007 г. например жертва на бракониери са станали 13 бели носорога. За сравнение - през 2013 г. броят на избитите животни е достигнал 1004.

Конференцията с участието на 140 експерти е била организирана в отговор на плановете на южноафриканското правителство да легализира търговията с рога от носорози, за да се използват средствата за опазване на околната среда.