1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов маршрут ще показва билките на Странджа планина

Нов маршрут ще показва билките на Странджа планина

Във флората на Природен парк се срещат около 500 вида лечебни растения

Изгражда се още един интерпретативен маршрут в Природен парк „Странджа”, който е посветен на билките в тази прекрасна планина. Той носи името „Билките на Странджа” и ще бъде с дължина над 5 километра. Изходната му точка е от центъра на с. Бръшлян.  Денивелацията при изкачване е 140 метра, което го прави подходящ и за деца. По протежение на маршрута, чиято продължителност е около 5 часа,  природолюбителите ще могат да видят тревист бъз, шипка, дървета и храсти, които се използват като билки. Около средата на пътеката туристите ще имат възможност да поиграят ролеви игри,  да сверят времето си с природния часовник и да се запознаят с колелото на здравето.

Във флората на Природния парк „Странджа” се срещат около 500 вида лечебни растения. Сред тях има много редки и интересни билки. От групата на защитените от закона растения най-характерен е тисът. Друг рядък вид е лавровишнята, която се среща в гори от източен бук. Във влажни сенчести долове рано на пролет могат да се видят красивите виолетови цветове на цикламата (ботурче). По сухи варовити терени в планината са установени две находища на друг защитен вид – кримски/сирийски чай. По външен вид и лечебни качества това растение е сходно с пиринския (мурсалски) чай.

На поставените табели по протежение на интерпретативния маршрут  „Билки” на територията на землище с. Бръшлян може да се види още много интересна и полезна информация за странджанските билки, тяхното разпространение и опазване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.