1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов мощен телескоп ще наблюдава бързовъртящи се неутронни звезди

Нов мощен телескоп ще наблюдава бързовъртящи се неутронни звезди

OFAR ще предоставя най-чувствителните нискочестотни наблюдения

Нов мощен телескоп в Европа ще осигури най-доброто досега наблюдение на пулсари – бързовъртящи се неутронни звезди, които се сформират вследствие на смъртта на масивни звезди, заявиха астрономи, цитирани от ЮПИ.

Първите научни данни от новия европейски телескоп LOFAR (Low Frequency Array) ще предоставят на учените най-чувствителните правени някога нискочестотни наблюдения на пулсари, се казва в комюнике на университета в Манчестър, Англия.

Наблюденията на пулсари са главната цел на LOFAR – един от новото поколение радиотелескопи, които ще изследват небето на най-ниските достъпни радиочестоти с безпрецедентна резолюция.

Връщаме се към честотите, в които са открити пулсарите, но с усъвършенстван телескоп, какъвто не е имало през 60-те години на миналия век, заяви Бенджамин Стапърс от Института по физика и астрономия към университета в Манчестър.

Откриването на първия пулсар през 1967 г. с помощта на радиотелескоп, чувствителен към радиовълните с честота 81 мегахерца, е смятано за едно от най-големите постижения в астрономията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.