1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов регламент затяга продажбата на билки у нас

Нов регламент затяга продажбата на билки у нас

Малцина билкари у нас могат да си позволят регистрация

Нов регламент за продажба на билкови продукти влиза в сила само след месец. Той e определен в приетите преди месец промени в Закона за лечебните растения. Измененията се отнасят до продажбата на билкови продукти онлайн или в магазини, в които няма надзор от практикуващ такава медицина. Това ще засили контрола върху употребата на билки за лечение. Билки ще могат да се продават само регистрирани аптеки или специализирани магазини. Събирачите на билки също ще трябва да се регистрират. У нас обаче малцина билкари могат да си позволят регистрация, която неминуемо ще оскъпи продуктите им.

“Европейската директива по никакъв начин не ограничава страни като Индия и Китай, които са едни от най големите производители на такъв тип продукти и в крайна сметка ще се получи парадокса, че при нашата история, нашите дадености, ние ще трябва да ползваме чужди, а дядо ми казваше че билките действат най-добре там, където растат”, споделя пред bTV билкарят Петър Димков.

Според измененията в Закона за лечебните растения нелегалната продажба на билки ще се наказва с глоба от 100 до 2000 лв. или с имуществена санкция от 300 до 3000 лв. Санкциите ще се налагат на физически и юридически лица, които нарушават забраната да продават, изкупуват и превозват билки или генетичен материал без издадено позволително за ползване или удостоверение за отглеждане.

Депутатите определиха долна граница от 500 лв. на глобата за този, който в нарушение събира, изкупува, извършва първична обработка и търговия с билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване. Максималната санкция остава до 3000 лв.

От 100 до 3000 лв. може да стигне глобата за длъжностно лице, което издаде позволително в нарушение на закона. Документът вече ще се издава и на билкозаготвител - юридическо лице.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.