1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов случай на ограбени гнезда на царски орел в Югоизточна България

Нов случай на ограбени гнезда на царски орел в Югоизточна България

"Зелени Балкани" и БДЗП са информирали полицията

Нов случай на ограбени гнезда на царски орел бе регистриран в Югоизточна България, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). При редовния мониторинг експерти от "Зелени Балкани" забелязали, че орелът, който доскоро е мътел яйцата си, е напуснал гнездото. Те установили под едно от гнездата следи от автомобилни гуми, отъпкана трева и следи от алпийска техника по дървото с гнездото на световно застрашените птици. Кражбата се е случила няколко дни преди от яйцата да се излюпят малките орлета.

Подобно ограбване е станало преди няколко дни и в друго гнездо на царски орел, което се намира на около 30 км от първото. При този случай експерти на БДЗП установиха сходни факти – че орелът вече не мъти и че около гнездото има следи от алпийска екипировка и автомобилни гуми.

Двете природозащитни организации – "Зелени Балкани" и БДЗП са информирали полицията по случая. След изключително бързата реакция от страна на местното РПУ на място са били проведени необходимите действия по събиране на доказателствени материали. В случая са се включили и представители на Главна дирекция "Криминална полиция" от София, които от няколко години са пряко ангажирани с работата по подобни случаи с престъпления срещу дивата природа.

"Вероятно в случая се касае за ограбване на яйцата с цел колекционерство", коментира Светослав Спасов, ръководител на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, в рамките на който се извършват редица дейности за борба с престъпленията срещу дивата природа. "Това е едно доста ексцентрично хоби, което не е разпространено у нас и затова случаите будят недоумение. Обикновено тези колекционери сами си набавят яйцата за своята колекция от дивата природа. Истината е, че тези яйца на царски орел нямат материална стойност и затова недоумяваме за мотивите на престъплението. У нас няма пазар или търсене за подобни неща и вероятно става дума за определен бракониер, който иска да задоволи, меко казано, странните си потребности. В същото време щетите, които са нанесени върху популацията на световно застрашения царски орел са гигантски и необратими", допълниха от БДЗП.

Целия материал за ограбените гнезда на царски орел в Югоизточна България четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.