1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов вид чапла гнезди в уникалната чаплова колония на р. Арда в Кърджали

Нов вид чапла гнезди в уникалната чаплова колония на р. Арда в Кърджали

Експерти са наблюдавали гривести чапли, които досега са били регистрирани само като мигриращ вид в Източните Родопи

Нов вид чапла гнезди в уникалната чаплова колония на р. Арда в Кърджали, съобщиха български експерти в проекта "Новото тракийско злато" (НТЗ) и представители на фондация Кросбил Гайдс. Те наблюдаваха гривести чапли, които досега са били регистрирани само като мигриращ вид в Източните Родопи.

Гривестата чапла (Ardeola ralloides) е включена като застрашен вид в Червената книга на България. Гнезди само в смесени колонии от чапли и малки корморани, като разполага гнездата си в тръстиката и по върби и тополи. В кърджалийската колония вероятно гнездят между една и три двойки. Техните гнезда са разположени в тръстиката, което затруднява уточняването на броя им.

Точният брой ще стане ясен, когато малките излетят от гнездата си. Досега в чапловата колония гнездяха Малка бяла чапла (Egretta garzetta), Малък воден бик (Ixobrychus minutus), Нощна чапла (Nycticorax nycticorax) и Малък корморан (Phalacrocorax pygmeus). Тази година двойките на световно застрашения малък корморан са се увеличили от 7 на 32. Малките бели чапли и нощните чапли също са увеличили числеността си.

Смесената чаплова колония в гр.Кърджали е единствената в България, гнездяща в границите на населено място. Като остров на биоразнообразието в центъра на града, тя е изключително привлекателна за екотуристи и природолюбители.

За опазване на чапловата колония ще работи проект "За да останат чаплите в Кърджали – от мен зависи", изпълняван от Народно читалище "Обединение 1913" - гр. Кърджали в партньорство с община Кърджали, Сдружение «Проект Родопи», местната кабелна телевизия «КейбълТел», Държавното горско стопанство, СОУ «Отец Паисий».

Кросбил Гайдс подготвя пътеводител на английски език за Източните Родопи, предназначен за екотуристи и природолюбители. Един от маршрутите, които холандските експерти възнамеряват да опишат, започва именно от чапловата колония, съобщиха от НТЗ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.