1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов вид риба в Поморийското езеро

Нов вид риба в Поморийското езеро

Снимка:

Предстои проучване за влиянието на гамбузията върху местните видове

Нов обитател от рибната фауна - подвидът източна гамбузия (Gambusia affinis holbrooki), е установен по време на почистване на част от бреговете на Поморийско езеро от инвазивни растителни видове. Това съобщиха от екоорганизацията "Зелени Балкани".

Някои автори го отделят в нов вид - Gambusia holbrooki, но всъщност представители на двете групи свободно се кръстосват помежду си и създават плодовито поколение, посочват специалистите.

Гамбузията е северноамерикански сладководен вид, приспособен в много части на света като биологично средство за борба с комарите. Едно от названията й е комарна живородка. В началото на 20-ти век е била разселвана във водоеми, огнища на маларийна зараза.

Гамбузията може да понася температури на водата от 5 до 45 градуса и соленост от 0 до 45 промила. Предстои проучване за влиянието на рибата върху местните видове в Поморийско езеро. Към момента гамбузията е разпространена в термални извори в местността "Рупите", Атанасовско езеро, река Места, езерата Шабла и Езерец, както и в резерват "Камчия", река Ропотамо и отделни места на река Дунав.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.