1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нов вид врабче беше открито в столицата на Камбоджа

Нов вид врабче беше открито в столицата на Камбоджа

Местообитанието на Orthotomus Chaktomuk е в опасност

Нов вид врабче, увенчано с оранжеви пера, бе открито в столицата на Камбоджа, заяви организацията за опазване на дивата природа и обществото /WCS/, отбелязвайки, че местообитанието му е в опасност. Orthotomus Chaktomuk или “Камбоджанска шивачка” е забелязана на няколко места в Пномпен и около града с близо 1,5 милиона жители.

Птицата се разпознава по отличително оперение в сиво, червено и бяло и звучно чуруликане, отбеляза организацията, която е съоткривател на новия вид заедно с BirdLife International, както и с участието на други учени.

“Откриването на такъв нов неописан вид птица в рамките на гъстонаселен градски район е необичайно”, коментира Саймън Мехуд от WCS. “Откритието показва, че нови видове птици могат да бъдат намерени изненадващо и на познати места”.

“Камбоджанската шивачка” живее в гъстите храсти в Пном Пен, но и около столицата. Очаква се птиците да бъдат открити и на други места. Независимо от това, изследователският екип препоръчва класирането на крилатото същество като ”почти застрашено” в Червената книга на Международния съюз за опазване на природата. Защото “местообитанията намаляват” и могат да бъдат по-засегнати, отколкото извън населените места, се казва в съобщението.

Регионът на Голям Меконг в Индокитай - Виетнам, Камбоджа, Лаос, Тайланд, Мианмар и провинция Юнан в Китай, е известен с голямо биологично разнообразие. Там се откриват нови видове всяка година. Над 120 бяха описани през 2011 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.