1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова категоризация на радиоактивните отпадъци

Нова категоризация на радиоактивните отпадъци

Актуализираната стратегия цели да се създаде цялостна рамка за управлението на отработеното ядрено гориво

Министерският съвет одобри актуализация на Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци за периода до 2030 г., пише econ.bg.  Документът е мярка от Управленската програма на правителството в сектор "Енергетика". Актуализираната стратегия цели да се създаде цялостна рамка за управлението на отработеното ядрено гориво и всички видове и категории радиоактивни отпадъци (РАО).

В актуализацията са включени дейностите по извеждане от експлоатация на ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй", планираното управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво в проекта "АЕЦ "Белене", както и на всички видове РАО. Ясно са формулирани националните политики и принципи за управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво.

Направен е анализ на нормативната база и е предложена нова категоризация на РАО. Развити са въпросите относно кадровото осигуряване и комуникационната политика. Обосновани са вариантите за управление на високоактивните отпадъци от преработката на отработено ядрено гориво. Анализирано е устойчивото управление на радиоактивните отпадъци на база методологията на МААЕ. Направена е оценка на съответствието и наличността на ресурсите за изпълнение на дейностите по управление на РАО и отработеното ядрено гориво. Заложен е механизъм на реализация, контрол и координация на програмата. Разработен е детайлен план за дейностите по управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво до 2030 г. с индикативни стойности и критерии за успешност.

Основната цел при управление на РАО в България е да се постигне и поддържа устойчивост, така че отделните лица, обществото и околната среда да са защитени от вредното въздействие на йонизиращи лъчения сега и в бъдеще, без да се застрашават възможностите на следващите поколения да задоволяват своите нужди, коментира от Министерския съвет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.