1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова техника за гасене на пожари в крайдунавските райони

Нова техника за гасене на пожари в крайдунавските райони

Средствата са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България

Нова техника за гасене на пожари и аварийно-спасителни дейности ще получат областните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението" в крайдунавските райони на страната. Средствата за новото оборудване са осигурени по българо-румънски проект, финансиран с 6,5 милиона евро по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България, информира БНТ.

Партньори по проекта са Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" при МВР и Генералният инспекторат за извънредни ситуации в Букурещ. Целта е да се създаде единен модел за действие на българските и румънските спасителни служби в случай на големи произшествия, бедствия и аварии в пограничната зона. Ще бъде закупена и нова техника за спасителните екипи.

Техниката, на стойност 2 млн. и 400 хл. евро, ще бъде разпределена в граничните области на страната. Очаква се една пожарна и един авариен автомобил да бъдат предоставени на силистренските огнеборци. В местното звено нови машини не са получавани от години, а пожарните автомобили са на повече от 3 десетилетия.

В ход е процедурата за доставка на техниката. По проекта ще бъдат отпечатани и 30 000 брошури със съвети към гражданите за поведение по време на бедствени ситуации. Ще бъде издаден и речник със специални термини на български, румънски и английски език.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.