1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова версия на мобилното приложение за наблюдение на птици

Нова версия на мобилното приложение за наблюдение на птици

Снимка:

Само за пробния период бяха събрани 14 260 записа на пернати

Броени дни преди мащабното събитие – Среднозимно преброяване на водолюбивите птици Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) представя нова версия на мобилното приложение SmartBirds Pro. То цели улесняване на участниците в акцията.

Приложението е единственото в България и едно от малкото в света, които позволяват записване на наблюдавани птици, бозайници, земноводни и влечуги с любителска и професионална цел. Освен това записите могат да се съхраняват и редактират онлайн.

Свалянето и използването на приложението е напълно безплатно.

Новата версия на  SmartBirds Pro, разработена за смартфони и таблети, използващи Android, е усъвършенствана  и олекотен. „Сега всеки може да изпрати наблюденията си към онлайн хранилището само с натискането на един бутон, след което да редактира записите си, ако е необходимо“, коментират от БДЗП.

Само за пробния период (приблизително два месеца) бяха събрани 14 260 записа на птици. В платформата бяха интегрирани и над 740 записа на земноводни, влечуги и бозайници, които са били събрани по-рано през годината с мобилното приложение, както и 99 на сто от всички данни от схемата за  Мониторинг на обикновените видове птици от 2004 г. досега – 147 581 записа.

Новост е и възможността за сваляне на цялата записана информация – данните за видовете от съответната форма в *.csv, генерирани следи в *.gpx, както и интегрирани фотографии към наблюдението в *.jpg със съответните GPS координати. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.