1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова защитена местност - Вятърница, е обявена със заповед на министър Нона Караджова

Нова защитена местност - Вятърница, е обявена със заповед на министър Нона Караджова

Снимка:

Тя се намира в землището на село Комарево и е с обща площ 527,821 декара

Нова защитена местност - Вятърница, е обявена със заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, съобщиха на сайта си от екоминистерството. Тя се намира в землището на село Комарево, община Долна Митрополия, и е с обща площ 527,821 декара.

В границите й се забранява промяна на начина на ползване и предназначение на земята, разораване на имотите и създаване на трайни насаждения, залесяване, внасяне на чужди за района растителни и животински видове, както и дейности, водещи до утъпкване и ерозиране на почвите.

Абсолютно е забранено и унищожаването на екземпляри от растението вълнестоцветно сграбиче (Astragalus dasyanthus Pall). Предложението за новата защитена територия е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и е свързано именно с опазването на този вид.

Растението е един от най-редките представители на рода Astragalus (Сграбиче) в България. Ареалът на вида обхваща северната част на Балканския полуостров, Унгария, Румъния, Молдова, Украйна и Югозападна Русия. У нас са потвърдени само две негови находища - в северната част на долината на река Струма, при Бобошево, Кюстендилско, и в Дунавската равнина, при село Комарево, Плевенско.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.