1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова защитена местност в землището на град Батак

Нова защитена местност в землището на град Батак

Целта е опазването и съхраняването на растителния вид "Немска жълтуга"

Нова защитена местност Немска жълтуга, която се намира в землището на град Батак, е обявена със заповед на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. За това съобщават от пресцентъра на Регионалната екоинспекция в Пазарджик.

Целта е опазването и съхраняването на растителния вид "Немска жълтуга", вписан в Червената книга на България и с природозащитен статус "критично застрашен вид". Районът – вече със защитен статут, е с обща площ 16,718 дка. В страната ни редкият вид се среща основно между язовирите "Тошков чарк" и "Широка поляна" в община Батак.

Предстои новата защитена местност ще бъде отразена в кадастралната карта и кадастралните регистри за землището на община Батак. Тя ще бъде вписана в Държавния регистър на защитените територии при Министерството на околната среда и водите.

Предложението за новата защитена местност е подготвено в рамките на проект "Пилотна мрежа от малки защитени територии за видове растенията в България по модела на растителните микрорезервати", изпълняван от Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания към БАН в сътрудничество с екоминистерството и е финансиран по програмата LIFE+.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.