1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова Зеландия с нови мерки срещу вредните емисии

Нова Зеландия с нови мерки срещу вредните емисии

Основната точка в стратегията е животновъдите и производителите на торове да плащат за предизвиканите от тях емисии

Парниковите емисии от животновъдството и производството на торове в Нова Зеландия вече ще имат цена. Това обяви правителството в Уелингтън. От фермерския съюз одобряват мярката, но настояват стопаните да не бъдат натоварвани с прекалено големи разходи.

Целта на островната държава е до 2050 година да бъде климатично неутрална. Това няма да е възможно без аграрният сектор да даде своя принос, тъй като на него се падат близо половината вредни емисии за цялата страна. В момента правителството и фермерският съюз разработват обща стратегия за намаляване на парниковите газове от селското стопанство.

Основната точка в стратегията е животновъдите и производителите на торове да плащат за предизвиканите от тях емисии, а целият селскостопански сектор да стане част от търговията с емисии.

Още миналата година властите и представители на фермерското съсловие се споразумяха от 2025 година всяко стопанство да отчита своите емисии, а животновъдите да плащат определени суми за правото да замърсяват околната среда. С новата мярка 95 процента от тези права ще са безплатни. Изчисленията показват, че при средна цена от 16 евро и 50 цента за тон въглероден диоксид един килограм говеждо месо или мляко ще струва около 0,6 евроцента, овчето месо ще се оскъпи с около 1 цент на килограм. В тези суми не са включени административните разходи, както и разходите за намаляване на емисиите.

Ако произведените от една ферма емисии са под безплатните количества, определени от правата за замърсяване, или ако стопанинът засади дървета, които да компенсират вредите за климата, той ще получава бонус-плащания. Системата трябва да заработи до 2025 година. Още преди това преработвателите, мандри и кланици например, ще плащат за техните емисии.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.