1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова Зеландия се отказва от клонирането на животни

Нова Зеландия се отказва от клонирането на животни

90% от клонингите измрели по време на опитите

Националната агенция за научни изследвания на Нова Зеландия преустанови програмата за „производство” на клонирани селскостопански животни. Началото й е още преди 13 години, но за този период е регистрирана стряскащата смъртност от близо 90 на сто.

Причините за смъртните случаи са разнородни, но основните проблеми били спонтанните аборти. Наблюдавани са още смъртоносни хроничен артрит, пневмония и отравяне на кръвта при генетично трансформираните едър рогат добитък, овци и кози.

Решението на новозеландските учени е в ярък контраст с позицията на британското правителство, коментира в-к Daily mail. От изданието припомнят, че властите лобират усилено пред ЕС за разрешение за свободна продажба на месо и мляко от клонирани животни и тяхното потомство.

Министри от коалиционното правителство дори се противопоставят на компромисния вариант за поставяне на етикети, които да съобщават на потребителя, че стоката идва от клонирано животно.

Редица британски организации за защита на животните призоваха властите да вземат предвид новозеландския пример и да преосмислят политиката си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.