1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Новата система за проследяване на дървения материал ще струва 12 млн. евро

Новата система за проследяване на дървения материал ще струва 12 млн. евро

Снимка:

Тя трябва да бъде въведена до 2018 г.

На камионите, които превозват дървесина, ще бъде поставян чип за проследяване, предвижда проект на Стратегически план за развитие на горския сектор. Въвеждането на новата система за проследяване на дървения материал ще струва 12 млн. евро, като се очаква значителна част от средствата да бъдат набавени от Програмата за развитие на селските райони.

С парите ще бъдат изградени и пунктове за проследяване на дървесината. В тях специални четци ще проверяват данните от чиповете на камионите - количеството и качеството на дървесината. Новата система за борба с бракониерите трябва да бъде въведена до 2018 г., пише "Сега".

Изграждането на български "Ноев ковчег" за дървесните видове е друга дейност, предвидена в Стратегическия план. В специална банка ще се съхраняват семена от видовете, които виреят на наша територия.

Насърчаването на "зеления" туризъм също се превръща в приоритет при управлението на горите. Страната ни има голям потенциал за развитие на велотуризъм в горските територии, като в момента подобни маршрути има в Стара планина и Витоша, но не се използва достатъчно потенциалът на Странджа, Сакар, протежението на Дунав и др.

Орнитологичният туризъм е друг сектор, страната ни би могла да развива, защото в горите ни гнездят над 400 вида птици, се посочва в плана за развитие на сектора. За да се използват възможностите за туризъм, които предлагат залесените територии, са предвидени 150 000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.