1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нови идеи за намаляването на отпадъците във Великобритания

Нови идеи за намаляването на отпадъците във Великобритания

Фермерите имат огромна роля в подобряването на състоянието на околната среда

Нови идеи за намаляването на пластмасовите отпадъци лансират във Великобритания. Най-голямото фермерско списание вече ще се разпраща в картофена опаковка, а млякото ще се продава в стъклени бутилки.

Във Великобритания картофите имат вековна традиция и са сред най-важните хранителни продукти. Присъстват в стотици рецепти на класическата английска кухня, а сега ще бъдат използвани и като опаковъчен материал. От Националния фермерски съюз съобщават, че от Нова Година започват да изпращат месечното си издание в плик, изработен не от пластмаса, а от картофено нишесте, получено от обелките при индустриалната преработка на грудките. В Съюза членуват 46 хиляди стопани, които са автоматично абонирани за списанието.

"Тъй като фермерите играят огромна роля в подобряването на състоянието на околната среда във Великобритания, решихме да намерим екологичен начин да се включим и ние. Надяваме се, че и други списания ще последват примера ни, като използват не пластмасова, а картофена биоразграждаща се опаковка", заяви главният редактор на списанието.

Друга инициатива е насочена към масовия потребител. От сдружението на млекопроизводителите призовават клиентите да се откажат от картонените и пластмасовите опаковки за прясно мляко и да купуват само стъклени бутилки за многократна употреба. Освен че това ще намали количеството отпадъци, стъклените шишета запазват по-добре вкуса и свежестта на млякото, посочват от сдружението. С това ще се възроди и традицията за ежедневна доставка на мляко по домовете, просъществувала близо 100 години преди въвеждането на пластмасата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.