Нови стандарти за енергийна ефективност при осветлението въвежда Калифорния

Очаква се това да доведе до подмяната на около 250 милиона осветителни тела

Калифорния напълно забрани крушките с нажежаема жичка и въведе задължително изискване всяко осветително тяло да е в състояние да произвежда 45 лумена светлина на ват. Новата регулация е в сила от понеделник, пише greentech.bg. Тя ще действа чрез нови стандарти за енергийна ефективност за осветление.

Минималните стандарти предвиждат всяка крушка да е способна да излъчва най-малко 45 лумена светлина на ват консумирана енергия. Очаква се това да доведе до подмяната на около 250 милиона осветителни тела с по-енергийно ефективни крушки. За тази промяна регулаторите са изчислили, че ще спестява на потребителите около 1 милиард долара годишно от сметките за електроенергия.

Магазините в Калифорния ще могат да продават останалите си запаси от стари крушки – такива с нажежаема жичка, но няма да могат да поръчват нови.

Ходът следва стъпките на европейската индустрия, където още от 2012 г. са изведени от употреба електрическите крушки с нажежаема жичка.

“Минималните стандарти трудно ще могат да се посрещнат с технологиите на крушката с нажежаема жичка или халогенната технология”, заяви в изявление комисарят Андрю Макалистър, председател на Комисията по енергийна ефективност в Калифорнийската енергийна комисия. “Преди десет години производителите решиха да се съсредоточат върху много по-ефективни продукти – светодиодите и компактните флуоресцентни крушки – за да задоволят нуждите на потребителите”.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.