1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нови стандарти за енергийна ефективност при осветлението въвежда Калифорния

Нови стандарти за енергийна ефективност при осветлението въвежда Калифорния

Очаква се това да доведе до подмяната на около 250 милиона осветителни тела

Калифорния напълно забрани крушките с нажежаема жичка и въведе задължително изискване всяко осветително тяло да е в състояние да произвежда 45 лумена светлина на ват. Новата регулация е в сила от понеделник, пише greentech.bg. Тя ще действа чрез нови стандарти за енергийна ефективност за осветление.

Минималните стандарти предвиждат всяка крушка да е способна да излъчва най-малко 45 лумена светлина на ват консумирана енергия. Очаква се това да доведе до подмяната на около 250 милиона осветителни тела с по-енергийно ефективни крушки. За тази промяна регулаторите са изчислили, че ще спестява на потребителите около 1 милиард долара годишно от сметките за електроенергия.

Магазините в Калифорния ще могат да продават останалите си запаси от стари крушки – такива с нажежаема жичка, но няма да могат да поръчват нови.

Ходът следва стъпките на европейската индустрия, където още от 2012 г. са изведени от употреба електрическите крушки с нажежаема жичка.

“Минималните стандарти трудно ще могат да се посрещнат с технологиите на крушката с нажежаема жичка или халогенната технология”, заяви в изявление комисарят Андрю Макалистър, председател на Комисията по енергийна ефективност в Калифорнийската енергийна комисия. “Преди десет години производителите решиха да се съсредоточат върху много по-ефективни продукти – светодиодите и компактните флуоресцентни крушки – за да задоволят нуждите на потребителите”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.