1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Новият закон за ВЕИ ще осигури предвидимост на пазара

Новият закон за ВЕИ ще осигури предвидимост на пазара

Българският бизнес може да получи до 350 млн. евро в подкрепа на мерки за енергийна ефективност и енергийно спестяване в индустрията

Новият закон за възобновяемите енергийни източници осигурява предвидимост на инвестициите в тази сфера. Това каза на среща с посланици от страните на ЕС министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Някои инвестиции, например в големи фотоволтаични паркове, ще станат по-малко атрактивни, но произведената от тях електроенергия в момента е с най-скъпата цена, посочи Трайков. Той акцентира върху предимствата, които осигурява новият закон за проекти с използване на биомаса.

Министър Трайков открои пред посланиците от ЕС сключения наскоро между министерството на икономиката и ЕБВР договор за енергийна ефективност. Според документа българският бизнес може да получи до 350 млн. евро в подкрепа на мерки за енергийна ефективност и енергийно спестяване в индустрията.

На срещата е обсъден и напредъкът при изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави. Връзките с Гърция и Румъния са приоритет в тази област, отбеляза министър Трайков и допълни, че с Гърция вече е създадена обща компания между БЕХ и IGI Poseidon. Българският и румънският оператор вече изграждат своите трасета за връзката със северната ни съседка.

Водещ критерий по отношение на проекта АЕЦ "Белене" е сигурността и България няма да прави компромис с това, каза министър Трайков. Той допълни, че проучването на консултанта HSBC ще даде възможност обществото да изгради своята оценка, а финалното решение да бъде взето въз основа на обективни данни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.