Ново попълнение от хищници във Варненската зоологическа градина

Те са родени миналата година и са от вида европейски вълци

Ново попълнение от хищници пристигна тези дни в Зоологическата градина във Варна - двете вълчици Чики и Нора, които идват от Софийския зоопарк. Те са родени миналата година и са от вида европейски вълци.

Младите хищници са транспортирани лично от главния куратор на зооколекцията на Софийския зоопарк Радко Сертов. „Очаквам вълчиците да се интегрират бързо в новата за тях среда и да се получи малка глутница заедно с двата вълка, които до момента са в зоопарка", обяснява Радко Сертов, цитиран от "Стандарт".

За новите вълчици той казва, че досега никоя от тях не е била водеща (алфа) женска и тепърва ще се разбере коя от тях ще стане доминантна в глутницата на Варненския зоопарк. Според специалистите вълчицата, която сега е водеща в зоопарка в морската столица, е доста стара и най-вероятно бързо ще отстъпи мястото си като алфа женска.

За да бъдат в добра форма, вълчиците трябва да изяждат по 300 гр суха кучешка храна и 1,5 кг месо на ден. Както и при другите хищници, в тяхната клетка ще бъде монтиран електропастир, гарантиращ сигурността на посетителите.

„Животните, които пристигат във варненския зоопарк, обикновено са от страната и идват на принципа на договор за размяна или на размножителен заем", разяснява Иванка Стоянова, управител на Зоологическата градина в морската столица. Тя допълва още, че зоопарковете в страната нямат средства да закупуват нови животни, затова често срещан е обменът на животни между зоологическите градини. В случай, когато зоопарк изпраща животно за размножителен заем, той си запазва собствеността върху него.

Вълчиците Чики и Нора пристигат във варненската зоологическа градина на размножителен заем, който е за неопределен срок от време. Те не са единственото ново попълнение във Варненския зоопарк. За пръв път в близост до зайците могат да се наблюдават 5 морски свинчета – очарователните дребни бозайници, които често са предпочитани домашни любимци.

Още един екзотичен вид бозайник предстои да обогати Варненската колекция - очаква се да бъде закупено мъжко кенгуру, което по всяка вероятност ще стане една от звездите на зоопарка.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.