1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ново предприятие ще управлява интегрираната система за преработка на битови отпадъци на София

Ново предприятие ще управлява интегрираната система за преработка на битови отпадъци на София

Общата финансова издръжка през 2013 г. ще бъде 1.2 млн. лв.

Ако всяко зло е за добро, дали ще е така с боклука на София. Засега плановете на Столичната община са преливащите кофи за смет да изчезнат от пейзажа на града, като за тази цел трябва да бъде завършен и епичният завод за боклук в столицата. Интегрираната система от съоръжения за преработка на битови отпадъци е най-големият проект по Оперативна програма "Околна среда" на обща стойност 360 млн. лв. От тях 218 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, а 38 млн. лв. - от националния бюджет. Останалите 104 млн. лв. са собствени средства от столичното кметство, за които общината ще тегли заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 35 млн. лв., за да осигурят съфинансирането си. Очаква се инсталациите да подобрят жизнената среда на около 1.63 млн. жители на столицата и да се осигури дълготрайно решение с управлението на отпадъците, пише Капитал Daily.

Системата включва три инсталации. Първата е вече готова – депото за неопасни отпадъци "Садината", което функционира в тестов режим. Втората се изгражда и представлява двете инсталации за компостиране на растителни и хранителни отпадъци. Третата пък, която е в процедура за избор на изпълнител, е заводът за механично-биологично третиране на смесени битови отпадъци. Цялото оборудване трябва да се управлява от общината, като тя няма право да го прехвърля на други лица, нито да променя неговата собственост. За тази цел местната управа има намерение да създаде "Столично предприятие за третиране на отпадъци" (СПТО), което да управлява интегрираната система.

В края на миналата седмица Столичният общински съвет трябваше да задейства процедура за създаването на общинското дружество, но до гласуване не се стигна. Кметът на София Йорданка Фандъкова реши да отложи внесеното предложение от заместник-кметовете по екология и финанси Мария Бояджийска и Дончо Барбалов с мотив, че все още няма окончателни становища на отговорните комисии. Очаква се решението да бъде взето след изборите на 16 май, когато е насрочено заседанието на Столичния общински съвет.

Какво се предлага

Общинското предприятие ще се финансира от такса "Битови отпадъци" и чрез него няма да се начислява печалба за кметството. Целта е да не се оскъпява такса смет извън реално направените разходи за експлоатация. Общата финансова издръжка за предприятието през 2013 г. ще бъде 1.2 млн. лв., от които 1.05 млн. лв. за депото за неопасни отпадъци "Садината". За работни заплати на служителите, които ще работят в компостиращите инсталации в края на годината са осигурени 156 хил. лв. През юли ще бъдат назначени около 70 души, като по време на строителството е създадено Звено за изпълнение на проекта от девет експерти, които също ще станат част от структурата на предприятието. Следващата година трябва да започне и назначаването на работници в последната част от системата. Така в общо трите инсталации ще има над 250 постоянни работни места.

Управление на дейностите

Местната управа не предвижда новото дружество да събира такси и да има други приходи освен определената в бюджета на общината издръжка. Дейностите му ще се квалифицират като услуги от общ икономически интерес, което означава, че от текущите разходи за издръжка на общината ще се финансира и общинското звено.

Предприятието ще води и отчита работата по третиране на отпадъците (до 410 хил. тона годишно), както и реализацията на получените материали и крайни продукти. Същевременно с това ще отговаря за поддръжката и ремонта на съоръженията в завода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.