1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няколко вида носорози са включени в Червената книга на заплашените от изчезване животни

Няколко вида носорози са включени в Червената книга на заплашените от изчезване животни

Животните са мишена на бракониери заради рога си, който е съставка за традиционни азиатски лекарства

Няколко вида носорози са включени в Червената книга на заплашените от изчезване животни. Носорозите са мишена на бракониери заради рога си, който в Азия се цени много като съставка за традиционни лекарства.

Въпреки дейностите на програмите за опазване 25% от бозайниците са заплашени от изчезване, се казва в комюнике на швейцарската неправителствена организация Международен съюз за опазване на природата (IUCN). IUCN поставя акцента на ситуацията при няколко вида носорози, които са заплашени заради "липсата на политическа воля и подкрепа" за по-добро опазване на техния хабитат, и непрекъснато увеличаване на търсенето на рога от носорог и бракониерството.

Увеличаването на бракониерството се обяснява с търсенето на рога от носорози за приготвянето на традиционни азиатски лекарства. Те се продават за десетки хиляди евро, отбелязва БГНЕС. В Червената книга на IUCN например черният западноафрикански носорог вече се води официално за изчезнал. Подвидът бял централноафрикански носорог е на границата на изчезване и е поставен сред видовете, които може би са изчезнали в диво състояние, се казва още в класификатора на IUCN.

Президентът на Комисията за защита на видовете на IUCN Саймън Стюарт казва, че в случая с тези два подвида носорози резултатите биха били различни, ако предложените мерки за опазването им, бяха приложени. Освен бракониерството в Азия и Африка и в Европа се забелязва увеличаване на интереса към рога на носорог, като само за една година са извършени двайсетина кражби в музеи, в антикварни магазини и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.