1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма аварии във водоснабдяването на населените места във Великотърновска област

Няма аварии във водоснабдяването на населените места във Великотърновска област

Контролирано изпускане на водите на яз. "Йовковци" започна от тази сутрин

Контролирано изпускане на водите на яз. "Йовковци" започна от тази сутрин, опасност за населените места няма, съобщиха от Областния кризисен щаб във Велико Търново.

Операцията се е наложила след като около 20 часа миналата вечер язовирът рязко е повишил своето ниво и е започнал да прелива през долния ръб на преливника. От тази сутрин водите преминават регулярно с дебит по 7-8 куб.м/сек през малкия изпусквател на язовирната стена и се насочват към дере, което е почистено и може да поеме цялото количество до нормализиране на нивото на язовира, който осигурява питейна вода за Велико Търново и още 20 населени места в района.

Поради минусовите температури от миналата седмица 10-сантиметров лед покри язовирната чаша и съоръженията край язовирната стена. От ръководството на ВИК "Йовковци" прогнозират, че контролирано изпускане на язовира ще бъде направено и при високите пролетни води, които ще  разтопят леда, покрил язовира.  В него сега има близо 90 млн. куб. м вода, като неговият максимален обем може да побере до 92 млн. куб. м.

По данни на кризисния щаб към момента няма аварии в електропреносната мрежа и водоснабдяването на населените места във Великотърновска област. Пътищата от републиканската мрежа в района са проходими при зимни условия, пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.